DIŞ CEPHE BOYA UYGULAMASI
EKİNEXPO Mimarlık&Mühendislik olarak binanın çatısından temeline kadar yalıtılıp korunmasına önem veriyoruz ve burada bunun önemine binaen siz değerli müşterilerimize kısa tanım ve ana hatlarıyla dış cephe boyasının yenilenmesi ve hangi özelliklerde olmasının, hangi renklerin seçilmesi hakkında bilgiler sunmak istedik.

BOYA NEDİR
Boya, herhangi bir nesneyi renklendirmek veya koruma amacıyla uygulanan kaplamaya denir. Boya hemen hemen tüm malzemelere uygulanabilir.
Boya görsellik amacıyla yapılsa da aslında bir koruyucudur. Herhangi bir şeyi daha güzel göstermek için boyamaya ihtiyaç duymazsınız. Evinizin dış cephesini dış şartlardan yağmur vs. vb. etkilerinden korumak için boyarsınız. Arabaları ve bisikletleri güzel görünmesi için boyarız fakat aynı zamanda boya içerideki metalin havayla temasını keserek paslanmasını engeller. Uçaklarda ve uzay araçlarında, boya yapılmasının bir amacı da bu araçların yapısını yüksek hızlarda ortaya çıkan sürtünme ve ısıdan korumaktır.
Kısa bir tanımla; Koruyucu ve dekoratif amaçlı olarak yüzeylere uygulanan maddelere boya denir. Genel olarak boyalar; mineral (toz), plastik ve yağlı olmak üzere üç ana gurup altında toplanırlar. Mineral boyalar: yüzeye sadece renk verici olarak kullanılır. Beton, şap, mozaik harcına ve badanaya katılarak değişik renk vermeye yarar. Buradaki amaç sadece görünümdür, koruyucu özelliği yoktur. Yağlı ve plastik boyalar: sıvı halde bulunurlar. Uygulama esnasında inceltici katılarak rahat işlenme kolaylığı sağlanır.
Boya, belirli prensiplere göre formüle edilen ve bünyesinde dört madde bulunan bir karışımdır.
Bu ana maddeleri şu şekilde sıralamak mümkündür; Örtücü ve renk verici maddeler, Çözücü ve inceltici maddeler, Bağlayıcı ve yapıştırıcı maddeler, Kurutucu ve yardımcı kimyasal maddeler.
BOYA ÇEŞİTLERİ
Boya çeşitleri bağlayıcılarına, kurumalarına, kullanımlarına ve uygulamadaki yerlerine göre sınıflandırılır.
BAĞLAYICILARINA GÖRE SINIFLANDIRILMASI
Yağlı boyalar, Selülozik boyalar, Sentetik boyalar, Emülsiyon boyalar
KURUMALARINA GÖRE SINIFLANDIRILMASI
Havada kuruyan boyalar, Solvent buharlaşması ile kuruyan boyalar, Isı etkisi ile kuruyan boyalar, Kimyasal reaksiyon ile kuruyan boyalar
KULLANIMLARINA GÖRE SINIFLANDIRILMASI
Mimari boyalar, Endüstri boyaları, Deniz boyaları, Artistik boyalar
PARLAKLIKLARINA GÖRE SINIFLANDIRILMASI
Parlak boyalar, Yarı parlak boyalar, Mat boyalar

BOYA ÇEŞİTLERİ
Boya çeşitleri bağlayıcılarına, kurumalarına, kullanımlarına ve uygulamadaki yerlerine göre sınıflandırılır.
BAĞLAYICILARINA GÖRE SINIFLANDIRILMASI
Yağlı boyalar, Selülozik boyalar, Sentetik boyalar, Emülsiyon boyalar
KURUMALARINA GÖRE SINIFLANDIRILMASI
Havada kuruyan boyalar, Solvent buharlaşması ile kuruyan boyalar, Isı etkisi ile kuruyan boyalar, Kimyasal reaksiyon ile kuruyan boyalar
KULLANIMLARINA GÖRE SINIFLANDIRILMASI
Mimari boyalar, Endüstri boyaları, Deniz boyaları, Artistik boyalar
PARLAKLIKLARINA GÖRE SINIFLANDIRILMASI
Parlak boyalar, Yarı parlak boyalar, Mat boyalar

DIŞ CEPHE BOYA
Dış cephelerde boya ömrü; kullanılan boyanın kalitesine yani muhteviyat ve kimyasal özelliğine göre değişim gösterir bu ömürde yaklaşık 5 – 15 sene arasındadır. Genelde üretildiği fabrikalar, ürettiği boyanın ömrünü belirler. Boyanın ömrünü belirleyen diğer etmenler ise boyanın kullanılacağı bina cephe duvarlarının içinde bulunduğu ortam ve iklim koşullarıdır. Aşırı yağış alan iklim koşullarında nem ve suya dayanıklı boyalar tercih edilmelidir. Daha az yağış ve çok yoğun güneş ışığı alan bölgelerde nem dayanıklılığından önce güneş ışınımlarına u.v. ye dayanıklı, kullanım ömründe renk değişimi yaratmayan ve açık renkli boyalar tercih edilmelidir. Boya ömrünü tükettiği ve koruma görevin tamamladığı zaman bunu bize çeşitli şekillerde gösterir. Renk solması, kabarma ve dökülmeler bu emarelerdendir. Dış cephe boya uygulaması yapılmasının kalitesini ve ömrünü, malzemenin özellikleri kadar uygulama işçiliğinin kalitesi de etkiler.

DIŞ CEPHE BOYA ÇEŞİTLERİ
AKRİLİK DIŞ CEPHE BOYALARI:
Akrilik kopolimer bağlayıcı esaslı, su bazlı son kat dış cephe boyasıdır. Yüksek alkali direncine sahip, güneş ışınlarına, yağış, nem ve deniz kıyısındaki tuzlu neme karşı son derece dayanıklıdır. Kolay sürülen, iyi örtücülük sağlayan, koruyucu ve dekoratif bir boyadır.
SİLİKONLU DIŞ CEPHE BOYALARI:
Akrilik kopolimer bağlayıcı esaslı, silikon katkılı, su bazlı mat, yarı mat ve parlak dış cephe boyasıdır. Yüksek su itici özelliğiyle yüzeyin su geçirmesine izin vermez. Yüksek alkali direnci ile rutubete, neme ve tuzlu suya karşı dayanıklıdır. Güneş ışınlarının boya filmini deforme etmesini ve renk değiştirmesini önleyerek uzun süreli kullanıma olanak verir. İçeriğindeki silikon sayesinde yüzeye nefes alma imkânı vererek biriken nemin iç ve dış cephelere zarar vermesini engeller.
GRENLİ DIŞ CEPHE BOYALARI:
Su bazlı, akrilik kopolimer bağlayıcı esaslı, akrilik veya silikon katkılı ince desenli rulo ile uygulanan, rulo ile desen verilen, tekstüre edilebilen grenli mat kalın dış cephe boyasıdır.
ELASTİK DIŞ CEPHE BOYALARI:
Akrilik esaslı elastik dış cephe boyasıdır, yüzeylere nefes aldırır dış etkilere ve kılcal çatlaklara karşı dayanıklıdır.
DIŞ CEPHE BOYA UYGULAMASI NASIL YAPILIR
HAVA ŞARTLARI:
Uygulama için ortam sıcaklığının +5 °C ile +30 °C arası, olması tavsiye edilir, çok nemli veya çok sıcak havalarda ve don tehlikesi olabilecek yüzeylerde uygulama yapılmamalıdır.
DIŞ CEPHENİN BOYA UYGULAMASI İŞLEMİNE HAZIRLANMASI:
Uygulama yapılacak dış cephe yüzeyinde kabarmış veya deforme olmuş, sıva veya boya varsa bunların uygun aparatlar yardımı ile yoklaması yapılarak kazınması, dökülmesi ve cepheden uzaklaştırılması lazımdır. Yüzeyde hali hazırda açığa çıkmış veya kazıma işlemi sırasında ortaya çıkabilecek donatı demirleri zımpara ve tel fırça yardımıyla temizlenip üzerine antipas sürülerek hava ile teması kesilmelidir. Üzeri elyaf katkılı çimento esaslı özel üretim tamir harçları ile sıvanıp tamiratı yapılmalıdır. Cephedeki çatlak ve kılcal çatlaklar manuel olarak ıspatula veya uygun motorlu aletler ile V şeklinde açılıp üzeri tamir harçları ile sıvanıp tamir edilmelidir. Binanın boya uygulaması yapılacak dış cephesi kir ve tozdan arındırılmalı gerekir ise su jeti ile yıkanmalıdır.
DIŞ CEPHEYE BOYA UYGULAMASI:
Tamirleri yapılan ve son kat boyamaya hazır hale getirilen yüzey kullanılacak boyaya uygun bir astar ile astarlanmalı ve müteakibinde kaliteli bir dış cephe boyası ile tercihen silikon katkılı açık renk 2 kat olarak boyanmalıdır.