DIŞ CEPHE; ISI YALITIMI / MANTOLAMA, MİMARİ TASARIM VE UYGULAMA HİZMETLERİ
MANTOLAMA MALZELERİ NELERDİR?
ISI YALITIM / MANTOLAMA LEVHASI
Genel olarak mantolamalarda ülkemizde kullanılan ısı yalıtım levhaları EPS ‘’Ekspande Polistren’’ , XPS ‘’Ekstrüde Polistren’’ ve TAŞ YÜNÜ levhalardır.


EPS ‘’EKSPANDE POLİSTREN’’ ISI YALITIM LEVHASI
Günümüzde ülkemizde ısı yalıtım levhaları / mantolama ürünleri arasında, en popüler olarak kullanılanı EPS ‘’ekspande polistren’’ ısı yalıtım / mantolama levhalarıdır.
EPS ‘’ekspande polistren’’ ısı yalıtım levhası; oldukça düşük ‘‘yaklaşık ortalama: 0.035 W/mK’’ bir iletkenlik kat sayısına ve B1 ‘‘zor alevlenen’’ yangın sınıfına sahiptir. Genelde kullanım yoğunluğu 10–40 kg/m3 arasında değişse de dış cephe için uygun olanı 16–20 dansite arasıdır.
EPS, polistren taneciklerinin şişirilmesi ve birbirine kaynaşması ile elde edilen EPS ürünlerde, taneciklerin şişirilmesi ve köpük elde edilmesi için kullanılan şişirici gaz Pentandır. Organik bir bileşen olan pentan, tanecikler içinde çok sayıda küçük gözeneklerin oluşmasını sağladıktan sonra, üretim sırasında ve üretimi takiben çok kısa sürede hava ile yer değiştirir. Açığa çıkan pentan gazı atmosferde zaten bulunan karbondioksit / CO2 ve su buharına / H2O’ya dönüşür. Pentanın açığa çıkmasıyla, malzemenin bünyesinde bulunan çok sayıdaki (yoğunluğa bağlı olarak 1 m3 EPS ’de 3-6 milyar) küçük kapalı gözenekli hücreler içinde durgun hava hapsolur. Malzemenin % 98’i hareketsiz havadır; %2’si ise polistren maddesidir.
Malzeme, küçük tanecikler halinde hammadde olarak temin edildikten sonra ön şişirme işleminden geçer. Bu sırada taneciklerin içindeki pentan gazı ile hava yer değiştirir ve malzemenin istenilen yoğunluğu bu aşamada büyük ölçüde sağlanır. Daha sonra özel silolarda dinlendirilen genleştirilmiş taneciklerin kalıp içerisinde su buharı yardımı ile birbirleriyle kaynaşması ve malzemenin özelliklerini kazanması sağlanır. Tanelerin birbiri ile kaynaşması sonucunda bal peteği görünümünde, arada boşluk kalmadan birbiri ile kaynaşmış çokgenlerin oluşturduğu sürekli bir kütle meydana gelir. Daha sonraki üretim adımları ise malzemenin kullanım sahasına (ısı yalıtım amaçlı veya ambalaj malzemesi olarak) göre değişiklik gösterir.
Bilindiği gibi durgun hava, bilinen en ekonomik, çevre dostu ve mükemmel ısı yalıtım malzemesidir. EPS’nin üstün ısı yalıtım özellikleri çok sayıdaki taneciklerinin bünyesinde bulundurduğu durgun hava sayesindedir. Dünyada mevcut en iyi ısı yalıtımı sağlayan birkaç malzemeden biri olan EPS, aynı performansı, ülkemizde kullanılan diğer ısı yalıtım malzemelerinden daha ekonomik olarak sağlayan bir malzemedir.
Malzeme, esnek olan yapısı, darbe emiş özelliği ve mekanik dayanıklılığı sayesinde de birçok ürünün koruma amaçlı ambalajlanmasında kullanılır ve ambalajlanan ürünlerin hasar görmelerini engeller. Ayrıca, hem ısı yalıtım özelliği hem de koruma özelliği sayesinde EPS’nin özel tipleri gıda malzemelerinin de ambalajlanmasında kullanılır.
Üretiminin enerji yoğun olmaması, üstün teknik özelliklerine rağmen ekonomik olmasının diğer önemli sebebidir. Etkin mekanik dayanımın yanında şişirici gazın çok kısa sürede hava ile yer değiştirmesi, ürünün performansının kullanım ömrü boyunca sabit kalmasını sağlar. Kalınlığı azalmaz, ısı iletkenliği artmaz, mekanik özellikleri değişmez ve diğer özelliklerinde de zamanla hiçbir bozulma meydana gelmez.
EPS, kullanım sahasına göre istenilen yoğunluklarda üretilir. Özellikleri yoğunlukla istenilen yönde değiştirilebildiğinden malzeme israfına ve gereksiz maliyet artışlarına sebep olmaz. Isı yalıtım amacıyla genellikle 15–30 kg/m3 yoğunluklarda; ambalaj malzemesi olarak kullanım amacıyla da 20-100 kg/m3 yoğunluklarda üretilmektedir. Bitmiş ürün olarak EPS, hafiflik, kolay işlenebilirlik ve diğer malzemeler ile kompozit ürünlerin imalatında kullanılabilirlik gibi özelliklere de sahiptir.
Bütün bu özelliklerinin yanı sıra EPS, %100 geri dönüşümlü bir malzeme olması ve bünyesinde bulundurduğu malzemelerin atmosfere ve ozon tabakasına zarar vermemesinden ötürü çevre dostu bir malzemedir. EPS’nin özel tipleri ayrıca, gıda maddelerinin ambalajlarında bile kullanılabilen ve insan sağlığına zararlı olmayan bir üründür.
EPS ürünler, levha, boru veya önceden şekil verilmiş elemanlar halinde, yapıların ısı ve ses yalıtımında ve ambalaj sanayiinde yoğun bir şekilde kullanılırlar. EPS ürünlerin ayrıca, binalarda duvar malzemesi olarak kullanımından, soğuk hava depolarının yalıtımına, soğuk bölgelerdeki karayolu yapımına, zeminlerin takviyesine, gemiler için can simidi ve can yeleği yapımına kadar sayılması mümkün olmayan; hafifliğin, dayanımın, kolay şekil verebilmenin, kolay uygulayabilmenin ve düşük ısı iletkenliğinin önemli olduğu bütün uygulamalarda sınırsız kullanım alanı vardır.

EPS ‘’Ekspande Polistren’’ LEVHA FİZİKSEL VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ
- Isı iletkenlik katsayısı: 0.035 W/mK
- Su buhar difüzyon direnç faktörü: 20-250
- Yoğunluğu: 10-40 kg/m3
- Mekanik dayanımı: 5-15 ton/ m2
- Hacimce su emme: %1.1-2.5
- Kullanım sıcaklığı: -180°C / +100°C
- Yangın sınıfı: B1 ve B2
- Basınç mukavemeti: 0.01-0.4 N/mm2
- Bükülme dayanımı: 0.16-0.50 N/mm2
- TS EN 1315’e uygun üretilmiştir.
- Isı yalıtımı uygulamalarında yüksek ısı yalıtımı sağlar (λ hesap=0,033–0,040 W/mK). Yoğunluğu arttıkça ısı iletkenliği azalır. EPS’nin ısı iletkenliği düşük olduğu gibi, sabittir; şişirici gaza ve zamana bağlı olarak ısı iletkenlik değeri değişmez.
- Basınca mukavemeti yüksektir. Malzemenin yoğunluğu arttıkça doğru orantılı bir şekilde basınç dayanımı artar.
- Kırılgan bir yapıya sahip değildir. Isı yalıtım malzemesi olarak yüksek esneme ve eğilme dayanımına sahiptir.
- Kapiler su geçirimliliği yoktur ve higroskopik değildir. Kapalı hücre yapısına sahip oldukları için yok denecek kadar az miktarda su emerler.
- Buhar geçirimsizliği kullanım yerine ve tercihe göre istenilen seviyelerde ayarlanabilir. Yoğunluk arttıkça buhar geçirimsizliği de artar.
- Hafif bir yapıya sahip olduğu için taşıması ve uygulaması kolaydır. Kalınlığı zaman içerisinde herhangi bir değişikliğe uğramaz, sabit kalır.
- Emsalleriyle kıyaslandığında aynı ısıl performansı daha düşük maliyetler ile sunar, bu da yalıtım malzemesini daha ekonomik yapar aynı zamanda mikroorganizmalar için bir besin maddesi değildir. Küflenmez, çürümez, kokmaz.
EPS ‘’Ekspande Polistren’’ KULLANIM ALANLARI
EPS yurt dışında yangın riskinin çok yüksek olduğu binalarda, bitişik nizamlarda veya çok katlı binalarda belirli sınırlar içerisinde kullanılmaktadır.
Ülkemizde yürüklükte olan (EK2) “Yangından Korunma Yönetmeliği” ilgili ısı yalıtım malzemesinin kullanım alanları sınırlandırılmıştır. Binada irtifa limiti mevcuttur.
EPS binalarda eğimli ve düz (teras) çatılarda, bina dış duvarlarında, bina döşemelerinde ve tavanlarında, bina çıkmalarının altında, soğuk hava depolarının ısı yalıtımında. Tesisatların, boruların, tank ve depoların ısı yalıtımında ve benzeri yerlerde kullanılabilir.
KARBONLU EPS ‘’Ekspande Polistren’’ ISI YALITIM LEVHASI
Enerji tüketiminin yaklaşık %40’ı binalardan kaynaklanmakta olup, gerek Avrupa ülkelerinde ki gerekse Türkiye’de ki binalarda enerji yönetimi uygulamaları her geçen yıl artmaktadır. Isı yalıtım malzemelerinin önemi gün ve gün artarken Ar-Ge çalışmaları da hız kazanmıştır. Yapılan uzun çalışmalar sonucunda karbon esaslı polimerler bulunmuştur. Karbon esaslı polimerler, üstün ısı iletkenlik değerini ve doğa dostu üretim süreçlerini bir arada sunan özel teknoloji ürünleridir. Tercih edilen bir malzeme olmasına paralel olarak üretim ve tüketimi hızlı bir şekilde artmaktadır.
Karbon emdirilmiş EPS esaslı polistren polimer yapısı, özel kızıl ötesi yansıtıcıların eklenmesinin bir sonucu olarak genel ısı iletkenlik üzerindeki ısı radyasyonu katkısı önemli ölçüde yok edilmiş olup, 0,031 W/mK ısı iletkenlik değeri ile geleneksel EPS ürünlerine göre % 20 daha yüksek ısı performansı sağlar. Yaşadığımız mekânların nefes alması önemli konulardan birisidir. Kullanılan yalıtım malzemesi evin ısı yalıtımını yaparken yaşanılan ortamın nefes almasını da engellememelidir. Karbonlu EPS buhar geçirgen yapısı sayesinde nefes alan bir ısı yalıtım malzemesidir. Özellikle sert ısı yalıtım malzemelerine göre yaklaşık 5 kata kadar buhar geçirgenliği yüksektir. Karbon esaslı polimerleri DIN 4102 – B1 ve Euro E sınıfı yangın sınıfına sahiptir. İçerdiği karbondan dolayı bu ısı yalıtımı levhası saydığımız bu özelliklerin haricinde diğer özellikleri beyaz EPS ile örtüşmektedir.

XPS ‘’EKSTRÜDE POLİSTREN’’ ISI YALITIM LEVHASI
XPS ‘’ekstrüde polistren’’ homojen hücre yapısına sahip, ısı yalıtımı yapmak amacıyla üretilen ve kullanılan malzemelerden biridir.
XPS ’in hammaddesi olan polistren, ekstrüzyon işlemi ile hat boyunca istenilen kalınlıkta çekilir. Sürekli bilgisayar kontrolünde yapılan bu üretim sayesinde homojen bal peteği görünümündedir ve kararlı bir hücre yapısı elde edilir. Hücreler bütün yüzlerinden birbirine bağlıdır. Hava hücrelerin içine hapsedilmiştir. Hareketsiz kuru hava ile bilinen en iyi ısı yalıtımı sağlanmaktadır. Malzemenin dış yüzeyi, zırhlı veya pürüzlü yüzey olarak, malzemenin kullanılacağı detaya göre şekillendirilir. Bu yapı sayesinde XPS ‘’ekstrüde polistren’’ bünyesine su almaz ve nemden etkilenmezler ve diğer ısı yalıtım malzemeleri ile karşılaştırıldığında bu özelliğinin daha üstün olduğu görülür. Bu sebeple şap altı, temel ve çatı yalıtımında XPS ‘’ekstrüde polistren’’ köpük malzemelerin daha fazla tercih edildiği görülmektedir.
Isıl direnç ve ısıl iletkenlik arge çalışmaları ile yaşlandırma etkisi dikkate alınarak, çoklu deneylerin sonuçları alınarak tayin edilir. Yaşlandırma işlemi, ısıl iletkenliği havadan daha az olan ve köpük içinde uzun bir süre içinde kalan şişirici gazlar yardımı ile imal edilen XPS mamullere uygulanır ve yaklaşık 20-30 yıllık bir kullanım süresini temin eder.
Su ısıyı havadan 25 kat daha fazla iletmektedir. Su bünyesine girdiği ısı yalıtım malzemelerinin bozulmasına neden olduğu gibi, ısı yalıtım değerlerini de düşürmektedir. Hücre yapısı sayesinde suya ve neme karşı dayanıklı XPS Ekstrüde Polistren Köpükler yapılarda uzun ömürlü ve güvenli detay çözümleri sunar. Suyun sebep olacağı yalıtım zaaflarına meydan vermez, yalıtım performansını yapı ömrü boyunca devam ettirir.
XPS levhaları bu özelliği sayesinde detaylarda önemli avantajlar sağlar. Örneğin Teras Çatılarda Ters Teras Çatı Sisteminde olduğu gibi su yalıtımını koruyan, uzun ömürlü detay çözümlerine olanak tanır. Ya da dış cephe mantolama sistemlerinde sürekli dış iklim şartlarına maruz kaldığında suyu bünyesine emmediği için ve donma ve çözülme döngüsündeki dayanımı sayesinde malzemenin dayanıklılığı bina ömrü boyunca süreklidir ve zaman içinde ısı yalıtım performansı değişmez.
XPS ekstrüde polistren köpüklerin bir diğer üstünlüğü de kısa ve uzun süreli yüklemeler karşısında gösterdiği yüksek mekanik dayanımdır. Bir ısı yalıtım malzemesi yük altında iken basma dayanımı ne kadar yüksek olursa kalınlığındaki azalma o kadar az olur ki, ısı iletkenlik hesap değeri değişmez ve yalıtım performansını ve değerini korur. Termal direnç değeri kalınlık ile doğru orantılıdır. Yalıtım malzemeleri amaçları gereği ciddi ısı değişimlerine maruz kalacaklardır. Plakaların iki yüzü arasında yüksek sıcaklık farklılıkları olacağı gibi, gece-gündüz döngülerinde hızlı ısı değişimlerine maruz kalacaklardır. Bu açıdan bakıldığında boyutsal kararlılık ısı yalıtım malzemelerinin vereceği hizmetin ne kadar iyi olacağını belirleyen en önemli özelliktir. XPS Ekstrüde Polistren Köpüklerde hücre yapısının ve düzeninin 3 yönde de dengede olması beklenir.
XPS ‘’Ekstrüde Polistren’’ KULLANIM ALANLARI
XPS Ekstrüde Polistren ürünler; temellerde, dış cephe duvarlarında, çatılarda, endüstride, sandviç çatı ve cephe panellerinde, frigorik kamyon kasalarında, soğuk hava depolarında, acil durum barakalarında, şantiye ve askeri amaçlı korunma ünitelerinde, konteyner yalıtımında, doğrama sistemlerinin camsız bölümlerinde, ısı yalıtımlı sandviç ara bölme duvarlarında, evcil hayvan barınaklarında kullanılabilir.
XPS ‘’Ekstrüde Polistren’’ LEVHA FİZİKSEL VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ
- Kısaltma Terimi: XPS
- İşaret ve numarası: TS EN 13164
- Kalınlık Toleransı: Ti
- Basma Dayanımı veya Basma Gerilmesi: CS (10/Y)
- Belirtilen sıcaklıkta boyut kararlılığı: DS (T +)
- Belirtilen sıcaklık ve nem şartlarında boyut kararlılığı: DS (TH)
- Belirtilen basma yükü ve sıcaklık şartlarında deformasyon: DLT (i)5
- Yüzeylere dik çekme dayanımı; TRi
- Basma sünmesi: CC (i1\i2\y) δ c
- Daldırmayla uzun surede su emme: WL (T)i
- Difüzyonla uzun sürede su emme: WD (V)i
- Su buharı geçirgenliği: Mu veya Zi
- Donma çözülme dayanımı: FTi
- Tam Daldırma ile uzun süreli su emme: EN 12087 – (Wlt) % ≤ 0.7-3 – (Wlt) % ≤ 1- 5 – (Wlp) ≤ 3 kg/m2
- Difüzyon ile uzun süreli su emme: EN 12088 – (Wdv) % ≤ 0,5-5 – (Wdv) % ≤ 3-5
- Donma-Çözülme döngüsünde su emme: EN 12091 – (Wv) % ≤ 1-2
- Yoğunluk (kg/m3): TS 825 – 25-32
- Isı iletkenlik değerleri: (λ) TS 825 W/Mk – 0,025-0,030-0,035-0,040
- Buhar Difüzyon Direnci: (μ) 80-250 – 20-100 – 30-100
- Basma Dayanımı: kPa EN 826 – 100-1000
- Yüzeylere Dik Çekme Dayanımı: kPa EN 1607 – 100-900
- Isı iletkenlik değeri düşüktür. Kapalı Gözenekli Hücre Yapısına Sahiptir. Dona karşı dayanımı yüksektir.
- Su emmeme özelliği sayesinde sürekli ve azalmayan λ–lamda ısı iletkenlik değerine ve optimum buhar difüzyon direnci sayesinde kullanım yerine uygun µ– mü değerine sahiptir.
- Yüksek basma ve eğilme mukavemeti sayesinde zaman içinde kalınlığı azalmaz. Yüksek elastizite modülü ve boyutsal kararlılık.
- XPS ürünler diğer plastiklerle karıştırılmadan geri dönüşümde kullanılabilir.
- Her çeşit kesici aletle kesilebilir, ufalanmaz, fire vermez.

TAŞ YÜNÜ ISI YALITIM LEVHASI
Günümüzde oldukça gelişen inşaat sektöründe, daha pratik doğal, çevre dostu ve ileri teknoloji ürünü malzemeler kullanılmaktadır. Yalıtım ihtiyacı olan her yerde bu ihtiyacı en iyi şekilde sağlayan malzeme taş yünü olduğu için daha fazla tercih edilmektedir.
Taş yünü; diğer bir adı ile kaya yünü, volkanik kayaçlardan elde edilen bir yalıtım malzemesidir. Volkanik kayaçların 1600 santigrat derece ve üstünde ısıya maruz kalıp eritilip bununda elyaf haline getirilmesi ile elde edilmektedir. Taş yününün elde edildiği volkanik kayaçlar, mineral oranı açısından en zengin inorganik taşlar olduğu için oldukça tercih edilen doğal yalıtım malzemesi olarak kullanılmaktadır. Ses ve ısı yalıtımı gibi işlemlerde sıklıkla kullanılmasının yanı sıra, organik tarımda toprak yerine de kullanılabilmektedir.
TAŞ YÜNÜ KULLANIM ALANLARI
Taş yünü, Bina çatı aralarında, sandviç panellerde, asma tavan imalatlarında, teras çatılarda, çatılarda mertek arasında, bina zeminlerinde, binalarda kat aralarında, titreşim yapan cihazların kaide altlarında, hafif ara bölme duvarlarda, dış duvarların içten yalıtımında, dış cephe mantolamada, cephe kaplama altları ısı, ses ve yangın yalıtımında, yangın bölmelerinde, Asansör kanallarında, yüksek sıcaklıktaki ekipmanlarda, tank ve depolarda, büyük çaplı boruların yalıtımında, Klima kanallarında, sıcak ve soğuk tesisat borularında, çift cidarlı kapıların yalıtımında, fırın izolasyonlarında, çeşitli bölme duvarlarında, çelik kapı yalıtımlarında, elektrikli ev gereçlerinde ve daha sayamayacağımız birçok alanda kullanılmaktadır.
Bu alanlarda ısı, rutubet ve ses yalıtımı yapmasının yanı sıra, 1000 dereceye kadar dayanıklılığı sayesinde yangın güvenliği gerektiren alanlar için de üst düzey güvenlik sağlamaktadır.
Son yıllarda taş yünü seracılık ve organik tarım için de kullanılmaktadır. Köklere sağladığı hava ve su tutucu özelliği nedeniyle tercih edilmektedir. Bu özellikleri sayesinde elde edilen ürünlerde kalite artışı ve mekân özelliklerini en iyi derecede tutarak, ısı tasarrufu sağlamasıyla bu alandaki kullanımı yaygınlaşmıştır.
TAŞ YÜNÜNÜ DİĞER MALZEMELERDEN AYIRAN ÖZELLİKLER
Taş yünü elyafı, diğer malzemelere göre daha üstün özelliklere sahiptir. İnorganik yapısından ötürü bakteri ve mikroorganizmaların üremesi mümkün değildir ve çürümeye rastlanmaz.
Çevre açısından da son derece faydalı olan bir özelliğe sahiptir; hammaddesi volkanik kayaçlar gibi doğal bir ürün olduğu için ekolojik ve çevre dostudur.
Buhar geçirgenliğine sahip olması sayesinde nem barındırmama, doymuş yapısından ötürü de su itici özelliğe sahiptir. Dış cephe yalıtımında kullanılan taş yünü yağmura ya da suya maruz kaldığı zaman ıslak görülür. Su itici özellik de buradan anlaşılmaktadır.
Taş yününü diğer malzemelerden daha üstün tutan bir diğer özellik de sağladığı yalıtım sayesinde fosil yakıtlara ihtiyacın azalmasıdır. Ekolojik faydası iklim değişikliği gibi sorunları önlemesiyle bir kez daha göze çarparak; karbondioksit ve karbon monoksit salınımını azaltıcı etki gösterir. Yaz mevsiminde fazlaca kullanılan klimaların enerji tüketimini de azaltmaktadır.
Taş yününün boyutları sıcaklığa bağlı olarak değişkenlik göstermemektedir. Homojen yapıya sahip olan taş yünü elyaflar mükemmel mekanik özelliklere ve değişmeyen boyut stabilitesine sahiptir.
Taş yünü yalıtımı tercih edilen alanlarda titreşim ve ses enerjisi ısı enerjisine dönüştürülmektedir. Bu malzemenin çapraz geçişli sayısız elyaftan elde edilmesi sayesinde titreşimler tamamen etkisiz hale getirilir.
Bu kaliteli fibröz yapısı nedeniyle inşaat alanında en iyi ses emici yalıtım malzemelerinden biri olarak kabul edilir.
Taş yünü metal paneller farklı kalınlık ve ölçülerde kullanılabilmektedir. Farklı renk ve desen seçenekleri sunulan bu paneller için montaj sonrasında herhangi bir bitirme işlemi uygulanmasına gerek yoktur. Mimari yapılar ne kadar farklı olsa da, her birine uygun olacak şekilde tasarlanıp kullanılan taş yünü paneller iç mekân bölünmesinde, dış mekânlarda farklı birimler oluşturmakta, yanıcı ve patlayıcı malzemelerin bulunduğu bölümlerde güvenlik amacıyla kullanılmaktadır.
Elde edilmesi kolay, estetik görünüme sahip, işçilik, hız ve zaman konusunda tasarruf sağladığı için bu sektörde en fazla tercih edilen yalıtım malzemesi olmuştur. Zamanla bozulmayan ve kaybolmayan bu materyal, hem sıcak hem de soğuktan korumasıyla nedeniyle hem dış cephe yalıtımında, çatı altı yalıtımda kullanılmaktadır. Diğer yalıtım malzemelerine göre birçok avantajı bünyesinde barındıran ve ekonomik olan taş yünü malzemesi, binalarda daha konforlu ve güvenilir bir yaşamın sürdürülmesine olanak sağlar.
TAŞ YÜNÜ LEVHA TEKNİK ÖZELLİKLERİ
- Isı iletkenlik katsayısı: (λ) ≤ 0,040 W/mK
- Su buhar difüzyon direnç faktörü: µ=1
- Yoğunluğu: 20-200 kg/m³ arasında,
- Özgül ısısı: 0,8-1,0 kJ/kgK aralığındadır.
- Sınıfı: TS EN 13501-1’e göre “yanmaz malzemeler” olan A sınıfıdır.
- Hacimce su emme miktarı hacimlerinin %2,5 – %10′ u arasında değişiklik gösterir.
- Kullanım sıcaklığı: -50/+600, -50/+650°C aralığındadır.
- Yapı Malzemeleri Yönetmenliği (89/106/EEC) çerçevesinde CE işareti taşır.
- BVQI: ISO 9001 Kalite Güvence Sistemi: ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001
- Isı, ses ve yangın dayanımı sağlar. Sıcak ve rutubetten etkilendiğinde boyutlarında bir değişme olmaz.
- Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz. Böcekler ve mikroorganizmalar tarafından tahrip edilemez.
- Üretilen şilteler yarı esnek levha veya boru yalıtımına uygun formdadır. Cam yünü ile kıyaslandığında basınç, çekme ve kopma dayanımı daha fazladır. Cam yününe göre daha az esnektir. Kimyasal maddelere karşı daha dayanıksızdır.
- Higroskopik ve kapiler değildir. Isı farklılıkların tesiri ile boyutsal değişikliğe uğramaz. Yani sıcak – soğuk farkından ve rutubetten dolayı etkilenmez.
- Taş yünü buhar yoğuşmasına ve direk olarak suya maruz bırakılmamalıdır. Sudan ve buhar yoğuşmasından korunmalıdır. Su ile ıslanması durumunda ısı iletkenlik özelliği artar ve malzemenin bünyesi bozulmaya başlar.
- Üretim şekilleri panel, levha, rulo, keçe, şilte, boru ve dökme şeklinde olabilir. Malzemenin istenilen boyutta kesilmesi kolaydır.
- Yoğunluklarına göre değişmekle birlikte iyi bir ısı ve ses yalıtım malzemesidir. Dış cephe mantolama ve cephe kaplama malzemelerinin arkasında ısı ve ses yalıtımı sağlanması amacıyla sıklıkla kullanılır. Ayrıca bölme duvar, çatı, klima, havalandırma ve sanayi borularının yalıtımında kullanılır.
- Üretici firmalar tarafından geri dönüşümü mümkündür veya katı atık sahasında yok edilebilir. Bu yönü cam yünü ile benzer özelliktedir.
ISI YALITIMI / MANTOLAMA DONATI FİLESİ
Isı yalıtımı / mantolama uygulamalarında kullanılan sıva filesinin yüksek alkali içeren çimento esaslı sıvaya, yani alkaliye, dayanıklı olması gereklidir bunun için de yüksek mukavemetli en saf cam (E-Glass) elyaftan üretilmiş olması ve aynı zamanda da yeterli miktarda aprelenmiş olması lazımdır. Aksi takdirde bina ömrüne oranla çok daha kısa sayılabilecek süre içinde, sıva içindeki bu fileler alkalinin etkisiyle eriyip zaman içinde görevlerini yapamayacaklar ve bu da sıvasının dökülmesine yol açacaktır. Dış cephe haricinde sıva filesi; iç mekân sıva uygulamalarında da kullanılmaktadır.
ISI YALITIMI DONATI FİLESİ FİZİKSEL VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ
- Çekme Mukavemeti; (Enine) TS EN 13496 2000 N/5 cm
- Çekme Mukavemeti: (Boyuna) TS EN 13496 2000 N/5 cm
- Alkali Dayanımı; (Enine) TS EN 13496 1400 N/5 cm (Şartlandırma Sonrası)
- Alkali Dayanımı: (Boyuna) TS EN 13496 1400 N/5 cm (Şartlandırma Sonrası)
- Ağırlık: (Minimum) 160–165 gr/m2 TS EN 13499
- File örgü aralığı olarak genellikle ‘’4mm x 4mm veya 5mm x 5mm’’ ölçüleri kullanılır.
- Dış cephede kullanılacak filenin ağırlığı asgari 160 gr/m2 olmalıdır.
- Sıva filesi yüksek alkali içeren çimento esaslı sıvanın içinde olacağı için kaliteli cam elyafla sargılı olmalıdır.
ISI YALITIMI / MANTOLAMA DÜBELİ
Isı yalıtımı / mantolama uygulamasında levhaların yapıştırılıp kurumasından sonra dübelleme işlemine geçilir, burada dübellemenin amacı levhaların duvarlara sabitlenmesini sağlamak ve mekanik olarak tespit edilmesidir.
Genelde metrekareye 6 adet dübel çakımı uygulanmakla birlikte bu sayı kullanılan yerin ve binanın özelliğine göre değişebilir. Bina köşeleri, yüksek binalarda rüzgârdan daha çok etkilenir. Bu nedenle yüksek kotlarda bina köşelerinde dübel sayısı arttırılır.
Mantolamada kullanılacak dübelin özellikleri ısı yalıtım levhasının özelliğine ve kullanılacak yere göre seçilmelidir. Hangi tip (xps, eps, taş yünü) ve kalınlıkta (20, 30, 40, 50, 60mm ve saire +) ısı yalıtım levhası kullanacaksa ona uygun dübel (plastik veya çelik çivili, 70,90, 100, … 150… 180mm uzunlukta, dübel başlığı çapı 45, 50, 60, 70mm gibi.) kullanılmalıdır. Geri dönüşümden elde edilmiş hammadden üretilmiş dübel kullanılmamalıdır.
Kullanılacak zemin iyi tespit edilmeli ona uygun dübel kullanılmalıdır. Brüt beton yüzeyine buralar için üretilmiş brüt beton dübeli, binada örülü duvarlar için örme malzemesine göre (tuğla, bims, gaz beton ve sair) dübeller kullanılmalıdır.
Dübelleme işçiliği sırasında kullanılacak matkap ucu çapı önemlidir bu çap kullanılacak dübelin çapına göre ayarlanmalıdır ayrıca dübelin ankraj derinliği dikkate alınmalıdır. Tutunmanın kuvvetli olması için pürüzlü, tırnaklı v benzeri özellikte dübel çeşitleri seçilmelidir.
ISI YALITIMI / MANTOLAMA LEVHA YAPIŞTIRICISI
Isı yalıtım levhası yapıştırıcısı; çimento esaslı, polimer katkılı, ısı yalıtım levhalarını (eps, xps, taş yünü vb.) beton, bims, tuğla, gaz beton gibi yüzeylere yapıştırmak için kullanılan harçtır.
LEVHA YAPIŞTIRICISININ FİZİKSEL VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ
- Görünüş: Gri renk tonlarında, toz
- Toz Yoğunluk: yaklaşık ~ 1,5 kg/lt
- Su Karışım Miktarı: (1 torba için) 5,5 – 6,5 lt Su / 25 kg malz.
- Dinlendirme Süresi 5 – 15 dakika
- Kap Ömrü: yaklaşık ~ 2 – 2,5 saat
- Kabuklaşma Süresi: yaklaşık ~ 13 – 15 dakika
- Dübelleme İşlemine Başlama Süresi: Minimum 24 Saat Sonra
- Üzerine Sıva Uygulama Süresi 24 -48 saat sonra
- Uygulama Sıcaklığı: + 5 °C ile + 35 °C arası
- Tane Dağılımı: TS EN 1015-1 (1 mm elek üstü ≤ %1)
- Taze Harcın Boşluklu Birim Hacim Kütlesi: TS EN 1015-6 ( ≥ 1000 kg/m3)
- Eğilme Dayanımı: TS EN 1015-11 ( ≥ 4 N/mm2 )
- Basınç Dayanımı: TS EN 1015-11 ( ≥ 12 N/mm2)
- Alt Tabakaya Yapışma Kuvveti: TS EN 1015-12 (≥ 0,5 N/mm2)
- Isı Yalıtım Levhasına Yapışma Kuvveti: TS EN 13494 (≥ 0,08 N/mm2)
- Su Emme Miktarı 30 dakikada: TS EN 12808-5 (≤ 5 g, 240 dakikada; ≤ 10 g)
- Servis Sıcaklığı: -30°C / +80°C
- Isı yalıtım levhası yapıştırıcısı; kolay uygulanır olmalı ve iyi yapışma sağlaması gereklidir.
- Sıcaklık değişikliklerinden etkilenmemeli, suya ve dona dayanıklı olmalıdır.
- Esnek olmalı, yüksek stabilite sağlamalı, sarkma ve çatlama yapmamalıdır.
ISI YALITIMI / MANTOLAMA FİLE SIVASI
Isı yalıtım file sıvası / mantolama sıvası; çimento esaslı, polimer katkılı, çelik elyaf takviyeli ısı yalıtım levhasının üzerine çekilen donatı filesinin içine gömüldüğü harçtır. Ustanın tercihine veya yerin özelliğine göre kalın veya ince tipi kullanılabilir.
Isı yalıtım file sıvası / mantolama sıvası; dübellemenin müteakibinde levhaların üzerine çelik mala ile yaklaşık 2 mm kalınlığında ilk kat sıva uygulanır. Peşinden harç henüz yaş iken, sıva filesi yukarıdan aşağıya bastırılıp gerilerek harcın içine gömülür ve devamında üzerine ince bir kat daha sıva çekilir filenin hülasası sıva dışından hissedilmelidir, levhanın üzerindeki toplam sıva kalınlığı 5mm olmalıdır. Köşelerde kitlenme için fileli köşe profili kullanılmalıdır.
FİLE SIVASININ FİZİKSEL VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ
- Görünüş: Gri renk tonlarında, toz
- Toz Yoğunluk: yaklaşık ~ 1,5 kg/lt
- Su Karışım Miktarı: (1 torba için) 5,5 – 6,5 lt Su / 25 kg malz.
- Dinlendirme Süresi 5 – 15 dakika
- Kap Ömrü: yaklaşık ~ 2 – 2,5 saat
- Uygulama Sıcaklığı: + 5 °C ile + 35 °C arası
- Tane Dağılımı: TS EN 1015-1 (1 mm elek üstü ≤ %1)
- Taze Harcın Boşluklu Birim Hacim Kütlesi: TS EN 1015-6 ( ≥ 1150 kg/m3)
- Sertleşmiş Harcın Boşluklu Birim Hacim Kütlesi: TS EN 1015-10 (1400±200 kg/m3)
- Eğilme Dayanımı: TS EN 1015-11 ( ≥ 2 N/mm2 )
- Basınç Dayanımı: TS EN 1015-11 ( ≥ 6 N/mm2)
- Isı Yalıtım Levhasına Yapışma Kuvveti: TS EN 13494 (≥ 0,08 N/mm2)
- Su Emme Miktarı 30 dakikada: TS EN 1015-8 (≤ 0,5 kg/(m2.dakika 0,5)
- Su Buhar› Geçirgenliği Katsayısı (µ) : TS EN 1015-19 (≤ 15)
- Isıl iletkenlik: TS EN 1745 – Çizelge A120,61 (lhW/Mk) (P:%50)
- Servis Sıcaklığı: -20°C / +70°C
- Kolay uygulanır rahat tirfillenir ve yapışma mukavvetinin kuvvetli olması gereklidir.
- Sıcaklık değişikliklerinden etkilenmemeli, suya ve dona dayanıklı olmalıdır.
- Esnek olmalı, yüksek stabilite sağlamalı, sarkma ve çatlama yapmamalıdır.
ISI YALITIMI / MANTOLAMA, MİNERAL / DEKORATİF SIVA ASTARI
Dekoratif Mineral Kaplama Astarı yüksek aderans gücüne sahip, akrilik kopolimer emülsiyon esaslı, olmalıdır, genelde piyasada beyaz renkte olan su bazlı özel bir astardır. Isı yalıtım sistemleri üzerine çekilen mineral dekoratif sıvanın üzerine boya atılması işleminden önce kullanılır. Görevi hızla sıvanın içine işleyip homojen şekilde dağılarak üzerini tamamen kaplayıp çekilecek mineral sıvanın iyi tutunmasını sağlamaktır.
ISI YALITIMI / MANTOLAMA, MİNERAL / DEKORATİF SIVA
Isı yalıtımı / mantolama, mineral / dekoratif sıvası; genelde beyaz çimento esaslı, tek bileşenli, polimer katkılı, çelik mala ile uygulanan, 1, 1,5, 2, 2,5 veya 3mm çapta mineral tane dokulu, son kat dekoratif cephe kaplamasıdır. Mantolama sistemlerinde son kat dekoratif kaplama malzemesi olarak, dış ve iç cephelerde sıvalarının üzerine kullanılır. Dekoratif görünümlü olup homojen bir uygulama sağlar. Isı yalıtım sistemlerinde sıva uygulamalarında görülen mala izlerinin dalgalanma hatalarını ışığı farklı açılarda kırma ve yansıtma özelliğinden dolayı absorbe edip düzeltilebilir.
MİNERAL / DEKORATİF SIVANIN FİZİKSEL VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ
- Görünüş: Genelde Beyaz renkli, granül doku
- Toz Yoğunluk: yaklaşık ~ 1,45 kg/lt
- Su Karışım Oranı : (1 torba için) 6,0 – 6,5 lt Su / 25 kg malz.
- Dinlendirme Süresi: ortalama 5 dakika
- Kap Ömrü: 1,5 saat
- Uygulama Sıcaklığı: +5°C ile +35°C arası
- Kuru Film Kalınlığı: > 400 µm (E5) (EN 1062-1)
- Tane Büyüklüğü: Kalın; <1500 µm (S3) (EN 1062-1)
- Su Buharı Aktarım Hızı: Yüksek; >150 g/(m2.d) (V1) (EN ISO 7783-2)
- Su Aktarım Hızı: Düşük; ≤ 0,1 kg/(m2.h0.5) (W3) (EN 1062-3)
- Uygulama Kalınlığı: ~ 1 – 3 mm arasında
- Tam Kuruma Süresi: 24 -48 saat sonra
- Servis Sıcaklığı: -20°C / +70°C
- Suya ve dona karşı dayanıklıdır. Dış ortam şartlarına karşı dayanıklı olup yapıyı uzun yıllar korur.
- Su buharı geçirimli olup, yüzeyin nefes almasını sağlar. Hava sirkülasyonu iyi derecededir.
- Üzerine dış cephe boyaları uygulanabilir.
- Hafif olması sayesinde uygulaması ve desen verilmesi rahattır. Yapıya doğal ve dekoratif bir görüntü kazandırır. Kolay temizlenebilir ve yıkanabilir.
- Yapısındaki elyaf lifler sayesinde çatlama ve dökülme yapmaz.
DIŞ CEPHE BOYA ASTARI
Isı yalıtımı / mantolama uygulamasında, mineral / dekoratif sıvanın yapılmasının ardından, boya uygulamasından önce boyanın daha iyi tutunması ve dekoratif sıvanın tamamı ile üzerini kaplayıp homojen bir görüntü almasını sağlamak amacı ile silikon ihtiva eden, akrilik kopolimer emülsiyon esaslı dış cephe astarı çekmek lazımdır. Böylece boya ile yüzey arasında bağlayıcı köprü kurulur, aderans artar boya sarfiyatını azalır ve üzerine uygulanacak boyanın yüzey tarafından farklı olarak emilmesini engellenmiş olur.
DIŞ CEPHE BOYASI
Isı yalıtımı / mantolama uygulamasının tamamlanması son safhada boya astarının atılıp nihayetinde de kaliteli bir dış cephe boyası ile 2 kat boyanarak olur.
Mantolama uygulamasında kullanılacak boya; akrilik emülsiyon esaslı, su bazlı, difüzyon kabiliyeti yüksek, halk arasında nefes alan tabiri ile bilinen, ultra viyolaya dayanımlı yani yüksek renk dayanımlı, tercihen açık renkler ve bünyesinde silikon muhteva eden böylece yüksek su iticiliğine sahip, ipek mat dokuda son kat elastik dış cephe boyası olmalıdır.
Mantolama uygulamasında kullanılacak boya; dış atmosfer şartlarına dayanıklı olmalı ve uygulandığı yüzeylere çok iyi tutunmalıdır. Güneş ışınlarına u.v.’ ya karşı yüksek düzeyde direnç göstermelidir, CO2 (karbondioksit) bariyeri oluşturmalıdır. Elastik yapısıyla, yüzeydeki 100 µm genişliğe kadar olan kılcal çatlakları kapatma özelliğine sahip olmalı ve ayrıca silikonlu bir dış cephe boyası uygulandığı yüzeylerde yayılma özelliğinden dolayı kolay sürülür olmalı ve boyama işlemi tamamlandıktan sonra dış cephede zarif bir doku oluşturmalıdır.