SERAMİK FAYANS UYGULAMASI

          EKİNEXPO Mimarlık&Mühendislik olarak binalarda iç cephe ince yapı işleri uygulamalarımızda; seramik, fayans, parke ve mermer uygulamaları hakkında kısa bilgilendirme notları aşağıda sunulmuştur.

SERAMİK VE FAYANS UYGULAMALARI

          Uygulama yapılacak zeminin alanına göre, farklı ebatlarda seçilebilecek fayans ve seramiklerde günümüz inşaat ortamında çeşitlilik çok artmıştır.  Bu malzemelerin uygulandığı alanlar, toz, kir tutmaz, kolay temizlenir ve böylece bina temizlik işlerinin daha kısa sürede bitmesini sağlar binanızda estetik  bir görünüm oluşmasına yardımcı olarak binanıza değer katar
          Yapılarda, toplantı odaları, bodrum katı, çatı katı, bina giriş ve çıkışları gibi ıslak zeminlere yapılan fayans, kalebodur ve seramik uygulamaları, uygulanan zeminde hijyen ve estetik görünümü bir arada sunmaktadır.
          Eğer havuzunuz varsa havuz içi ve havuz kenarları için de en ideal malzeme seramik olacaktır. Bunun yanı sıra seramikler laboratuvarlar, yüzme havuzları, gıda fabrikaları, hastaneler, ilaç fabrikaları, hastaneler, mezbahalar, alışveriş merkezleri gibi alanlarda da karşımıza daimi olarak çıkar. Özellikle ilaç, gıda ve hizmet sektöründe seramiğin tercih edilmesindeki ana etkenler kimyasal içerikli ürünlere karşı dayanıklı olmaları ve sağlıklı ortam sunmalarıdır.
Seramikler, dayanıklı olmaları, doğal yapıları, kolay temizlenir olmaları ve estetik görünümleriyle sebebi ile yaşam alanlarında çok sık tercih edilen malzemeler arasında gelmektedir.
Seramikler, farklı boyut ve desenleriyle kimi zaman yer döşemesi olarak, kimi zaman ise duvarlardaki dekoratif ayrıntılar olarak karşımıza çıkar.
          Fayans, seramik ya da porselen karo olarak adlandırılan; toprağın belirli karışımlar (kil, kaolin, kuvars, feldspat ve kalker vb. gibi maden karışımları) ile hazırlanıp, preslendikten sonra desen verilip pişirilerek hazırlanan yer ve duvar kaplamalarına verilen addır. Fayans daha çok yapıların iç mekânlarında ki ıslak zemin duvar kaplamalarında kullanılır. İç mekânlarda fayans yüke ve fiziki kuvvete maruz kalan mekânlarda kullanılmaz. Yer seramiklerine nazaran daha fazla oranda su nem oranı sahiptir ve iç mekânlarda tercih edilir.
          Üzerinde insan yoğunluğu olan mekânlarda (avm, alışveriş merkezi, hastane vs.,)sabit yük olan her türlü yatay zeminlerde ( fabrika, atölye, depo vb. vs. gibi), ısı farklılığının olduğu mekânlarda, teras, balkon, yüzme havuzlarında, Soğuk hava ve su depolarında fayans kullanılması uygun değildir.
          Kullanılacak killer ne kadar saf olursa ateşe ve kimyasal etkilere o kadar iyi direnç gösterirler. Saf kilden yapılan boşluklu beyaz renkli seramik malzemeye fayans (karo) adı verilir. Fayansın geçirimsiz olmasını sağlamak için bir sır tabakası ile kaplanması gerekir. İlk pişirmeden sonra sır maddesi sürülerek ikinci pişirme işlemi sonucu fayans elde edilir. En iyi yağ alıcı madde, kuvars taneleri ve silis kumlarıdır. Eritici malzemeler ile yağ alıcı maddelerin (Kalker)karışımına da porselen adı verilir. Porselen diğer seramik ürünlerine göre daha parlaktır
          Fayanslar genellikle seramiklerden daha düzgün bir yüzeye sahip olduklarından iç dekorasyonda, örneğin mutfak ve banyo duvarlarında, tercih edilir. Seramik ise çok daha geniş bir yelpazeye ve bununla birlikte çok çeşitliliğe sahiptir. Genellikle fayanslarda olduğu gibi karo şeklinde olmayabilirler.
          Kullanılan malzemeye ve üretimdeki teknik ayrıntılara göre değişmekle birlikte fayanslara nazaran seramikler biraz daha kaba bir yüzeye, görünüme sahiptirler, fakat renkleri daha sıcaktır. Seramikler bu ve benzer sebeplerden dolayı daha ziyade iç mekânların zemin kaplamalarında ve dış mekânlarda yine zemin kaplaması olarak ve başka farklı amaçlarla kullanılırlar. Yani genellikle fayanslar duvarlarda, seramikler zeminlerde kullanılır diyebiliriz.
          Seramik seçiminde kullanım alanına göre karar vermeniz gerekebilir. Seramikler duvar seramiği ve yer seramikleri modellerine göre farklı özellik taşır. Duvar seramiği; sadece iç mekân duvarlarında kullanıma uygundur ve kesinlikle yerde kullanılmamalıdır. Bu seramikler, dona karşı da dayanıklı değildir. Yer seramikleri duvar seramiğine göre daha sert ve daha dayanıklıdır. İstendiği takdirde duvarda da kullanılabilir. Yüzeyinde bulunan sır maddesi daha serttir. Bu nedenle daha az aşınma olur.

PARKE UYGULAMALARI

          Parke tüm yaşam ve çalışma alanlarında (ev, ofis, büro, kafe, restoran, mağaza vs. vb. gibi pek çok mekânda) severek tercih ettiğimiz, ahşabın doğal halini ve sıcak etkisini iç mekânlarınıza taşıyan döşeme elemanlarından birisidir.

Islak zemin mekânları hariç hemen hemen tüm mekânlarda sıkça tercih edilen parke, ahşap menşeli bir malzeme olduğundan her tarz dekorasyon ile uyumluluk gösterir. Bu sebeple günlük hayatımızda en klasiğinden en modern iç mekânlara kadar hemen hemen her yerde mutlakla karşılaştığımız bir ahşap ve inşaat malzemesidir.

 

          Parke modelleri kalitesine ve üretim şekline göre sınıflandırılır. Bu sınıflandırma ile masif parkeler, lamine parkeler ve laminant parkeler olarak 3’e ayırabiliriz.  Sayılan bu parkeler arasında genelde en çok tercih edilen laminant parke modelidir. Laminant parke modelleri oldukça fazla sayıda renk ve doku seçeneğine sahiptirler.

MERMER UYGULAMALARI

          Doğal, sert ve aşınmaya dayanıklı, bir malzeme olan mermer ve granit bina trotuar yolu, bina giriş taban ve duvarları ve bina içi merdivenlerinde sıklıkla tercih edilen sağlam ve estetik bir kaplama elemanıdır.

          Binada uygulanan mantolama ısı yalıtım sistemlerinde üst bitiş çizgilerinin kapatılması gerekir. Pencere denizlik mermerleri, pencere sisteminin estetiğini tamamlamanın yanı sıra, yağmur suyunu dış cephe yüzeyine taşıyarak cepheden uzaklaştırma yalıtım duvar arasına girmesini önleme görevini üstlenir. 

          Parapet üstlerinde mermer denizlikler her iki tarafa da taşırılır ve altlarına suyu içeri çevirmemesi ve damlatması için yiv açılır. Parapetlerdeki mermer aynı zamanda balkon kapama sistemlerin de kolay ve dengeli bir şekilde uygulanmasına yardımcı olur